Belangrijke lessen voor de recruiter én de sollicitant

Aan de sollicitatietafel worden we gevraagd naar onze sterke eigenschappen. We sommen wat klinkende woorden op: wij zijn ‘proactief’, ‘zelfredzaam’, ‘resultaatgericht’, ‘klantgericht’. Een goede recruiter vraagt door: kunnen we deze eigenschappen ook met voorbeelden onderbouwen?

Het gesprek wordt spannend wanneer de recruiter de focus verlegt naar onze zwakke eigenschappenonze valkuilen. We leggen interessante dubbelzinnigheden op tafel. We zijn weleens eigenwijs. Maar we durven dan ook sterk te vertrouwen op onze eigen wijsheid. We zijn wat chaotisch van aard. Maar we komen ijzersterk uit de verf als er ‘out-of-the-box‘ moet worden gedacht.

De recruiter komt tot de conclusie dat we helaas niet passen in het geschetste profiel.

Gedrag sluit gedrag uit

De ideale sollicitant heeft vijf benen. Een dozijn extra handen is een ‘pre’. En iedere keer zijn de recruiters weer teleurgesteld als ze het visnet bovenhalen. Weer geen geschikte kandidaat in de poel.

‘Wat de recruiter zich niet realiseert, is dat bepaald gedrag ander gedrag uitsluit.'

We kunnen niet op hetzelfde moment creërend ‘ontgrenzend’ gedrag én organiserend ‘begrenzend’ gedrag laten zien. We kunnen niet op hetzelfde moment initiatief tonen én ons solidair tonen met wat de groep besluit.
Mensen hebben voorkeur welk gedrag ze het liefst laten zien. Het is het gedrag waar we bekend mee zijn, het gedrag waarvan we weten wat het ons oplevert. Niet voor niets omschrijven we onszelf in termen van gedrag. We zijn zelfbewust, zelfredzaam, we werken georganiseerd. Hoewel we ons gedrag afstemmen op wat de situatie van ons vraagt, kunnen we onze aard niet onderdrukken. Een creatieveling zal in de meeste situaties creërend gedrag laten zien, ook wanneer hij bezig is met zijn boekhouding.

Het is de uitdaging aan de recruiter om het meest essentiële gewenste gedrag van de functie scherp te krijgen: welke eigenschap is onontbeerlijk om de functie tot een succes te brengen?

Iedere vorm van gedrag herbergt een kracht én een kwetsbaarheid

Een andere veelvoorkomende denkfout is dat recruiters het goede willen binnenhalen, en het kwade denken te kunnen weren. Wat ze zich niet realiseren is dat gedrag in de kern beide elementen altijd in zich heeft.

Stel: je bent op zoek naar een goede verkoper. Een profiel wordt geschetst van iemand die gemakkelijk een praatje maakt met nieuwe mensen en mensen weet te overtuigen. Ook moet de persoon een deal kunnen maken en prestatiegevoelig zijn.

Met deze typische eigenschappen realiseren de recruiters zich echter niet dat ze daarmee ook mensen binnenhalen die sowieso graag kletsen, ongeacht of het een klant betreft of een collega. Mensen die er alles aan zullen doen om de leidinggevende te overtuigen waarom ze toch die bonus verdienen terwijl ze hun targets niet hebben gehaald. Mensen die gemakkelijker in de verleiding worden gebracht, wanneer concurrenten met betere bonusregelingen ze van je proberen los te weken.

‘De kracht van specifiek gedrag gaat altijd samen met haar schaduwzijde.'

Haal je een creatieveling in huis, dan komt de chaos met hem mee. Haal je controle en ordelijkheid in huis, dan wordt dat vergezeld door perfectionisme en conservatisme. Kies je voor zorgzaamheid, dan is de kans groot dat diegene gemakkelijk voorbij gaat aan eigen grenzen.

Door je te realiseren wat de schaduwzijde van specifiek gewenst gedrag is, weet je welk kwetsbaar gedrag je bij een sollicitant kunnen verwachten. Je kunt je sollicitatievragen daarop voorbereiden. Ook krijg je daarmee in beeld welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen om de kwetsbaarheid een plek te geven; denk aan een goede backofficeondersteuning voor een creatieveling.

Kwetsbaarheid bezweren is kracht beteugelen

Persoonlijke ontwikkeling wordt nog weleens gedefinieerd als werken aan je kwetsbaarheden. Echter, het is belangrijk ons te realiseren dat onze kwetsbaarheden gelijk staan aan onze krachten. Krachten vinden hun kern in onze kwetsbaarheden. En vice versa, kwetsbaarheden vinden hun kern in onze krachten. Door je kwetsbaarheden te bezweren, raak je ook de glans van je krachten kwijt.

Iemand die overgevoelig is, en daardoor snel geraakt wordt en snel uit balans is wanneer hem iets overkomt, kun je harder leren worden. Een dikkere huid laten groeien. Echter met het bedekken van de kwetsbaarheid van overgevoeligheid verliest de persoon ook zijn kracht om in het extreme van schoonheid te kunnen genieten.

Anders dan spreken in termen van sterke en zwakke eigenschappen, is het dan ook verstandiger te spreken in krachten en kwetsbaarheden. In de woorden sterk en zwak zit een waardeoordeel van goed en fout besloten. Tevens geeft het de indruk dat we onze zwakheden kunnen versterken.

Wanneer je je kwetsbaarheid omarmt, komen je krachten beter tot wasdom.


Meer zelfinzicht?


https://www.nicolaspop.nl/selectie/ben-jij-zelfstandig-een-teamspeler-hands-on-en-omgevingssensitief/

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog