Van goede voornemens naar afnemens | het nieuwe biechten

Stel, we beginnen het jaar dit keer niet met een goed voornemen, maar met een goed afnemen.

Wat zou je dan van jezelf willen afnemen?

We hebben het dan uiteraard niet over de overtollige kilo’s die je af zou willen nemen. De feesttafel na een bruisend oud en nieuw. Of de bovenste plank van je servieskast waar het vet van de gourmet zich vrij heeft verzameld.

We hebben het over je zonden, je donkere gedragingen en gedachten. Datgene waar je je over schaamt of schuldig over voelt. De plek waar je niemand toelaat. Wat is jouw grootste geheim?

De aangepaste biecht

Om die last van je af te kunnen nemen, moeten we een oud gebruik nieuw leven inblazen: het biechten. De bekentenis van iets wat je liever niet bekent.

Maar we zetten die traditie wel naar onze eigen hand, want wij pleiten je niet vrij van je zonden. Wij zijn niet de priester die je onder geprevel met een gepaste straf absolveert. Maar wat dan wel?

Het bevrijdende psychologische mechanisme achter het biechten, zit in het opbiechten zelf. Het vrij maken van wat je op je lever hebt. Het uitspreken en accepteren van dat wat je liever voor iedereen verborgen houdt, werkt bevrijdend. En dat in aanwezigheid van een stille getuige, die je niet verwerpt of afwijst, maar aanhoort.

biechthok in een kerk, je ziet het gaas met daarachter een persoon die zijn hand omhoog houdt.

Kom uit de schaduw

Wat is er in februari nog over van je goede voornemens? Hoeveel zelfdecepties ben je dan verder? 

De hele ‘self-improvement’ industrie is gebouwd op het idee dat je beter kunt zijn dan wie je nu bent. Maar dat is precies de reden waarom je het niet bent. Zelfontwikkeling is in wezen niet meer dan inzicht én acceptatie van alle eigenschappen die jouw zelf vormen.

En daarbij helpt het dus averechts om een aantal eigenschappen en ervaringen in de schaduw te laten staan.

Wanneer kunnen we jouw biecht inplannen?

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Neem direct contact op!

12    1

5    0

9    1

6    0

8    0

7    1

#BEN JIJ EEN VOLGER?
Mail [email protected] Bel 088 556 1490 Stuur een WhatsApp

Concordiastraat 68, studio 128
3551 EM Utrecht