fbpx

John McCain: vechtlustige maar verliezende presidentskandidaat

628 geïnspireerde lezers

John McCain (1936 – 2018) is afgelopen zaterdag na een kort ziekbed overleden aan de gevolgen van een hersentumor.

‘hij stond niet voor één partij, maar voor een ideaal.’

John McCain was gevechtspiloot tijdens de Vietnamoorlog. Hij is krijgsgevangen genomen en tijdens zijn gevangenschap  gemarteld. Uiteindelijk heeft hij de oorlog overleefd, maar niet zonder zware littekens. Na zijn periode bij de marine ging hij in de jaren ’80 de politiek in als conservatieve Republikein. Zijn gooide het tot presidentskandidaat. Maar verloor van de opkomende Barack Obama. Het laatste anderhalve jaar kwam hij voornamelijk in het nieuws als uitgesproken tegenstander van de huidige president Donald Trump.

Welke kwaliteiten maakten hem een interessant politiek figuur?

We analyseren John Mccain volgens de Fitch Methode:

  • Door de hoge positie van zijn vader kon John McCain eerder worden vrijgelaten. Hij weigerde voor zijn beurt te gaan. Dit kenmerkte zijn groot gevoel voor rechtvaardigheid.
  • Hij doorstond martelingen, en wist met zware littekens een belangrijke positie in de Amerikaanse politiek te bemachtigen. Hij was één blok wilskracht.
  • John McCain werd gezien als een man van diepe overtuiging. Hij handelde vanuit respect en eergevoel. Hij verhief zijn stem tegen mensen die vanuit zijn blik zich onwaardig gedroegen.
  • Hij stond bekend als conservatief. Maakte zich sterk voor een sterke defensie.
  • Hoewel hij de Republikeinse partij diende, profileerde hij zich als onpartijdig. Hij stond niet voor één partij, maar voor een ideaal.

John McCain persoonlijkheid volgens Fitch Methode

Waar was John McCain kwetsbaar?

  • Hij was een maverick binnen zijn eigen partij. Een non-conformist die zijn lijn koos onafhankelijk van de lijn van zijn eigen Republikeinse partij. Een dwarsligger.
  • Hij kon uit de bocht vliegen met uitspraken of slechte moppen. Iemand met wie je ook eindeloos ruzie kon hebben.

 

Meer zelfinzicht?Ruud Lubbers: diplomatieke bouwer


 

Disclaimer. Deze persoonlijkheidsanalyse doen we op basis van krantenartikelen uit de Volkskrant, Trouw, NRC, FD of Nu.nl. We selecteren artikelen waarin de kandidaat persoonlijke eigenschappen worden toegedicht. Vaak zijn het beschrijvingen van mensen die de kandidaat van dichtbij hebben meegemaakt. Of worden deze eigenschappen de kandidaat toegedicht op basis van gezien zijn of haar publieke optredens. Het is geen feitelijke analyse aangezien we niet daadwerkelijk een Fitch persoonlijkheidsvragenlijst bij de kandidaat hebben afgenomen.

Deze blog heeft dan ook niet als doel een waarheidsgetrouwe karakterbeschrijving te geven. De blog heeft een educatieve insteek: wat kunnen we leren van het gedrag van bekende mensen? Met wie identificeren wij ons? Met wie vooral niet? Hoe kunnen we iemands gedrag begrijpen? Wat leren we van valkuilen van een ander? Door bekende mensen als voorbeeld te nemen in ons nationaal persoonlijkheidsonderzoek, leren we over onszelf.

628 geïnspireerde lezers
Foto van een tas kleding en schoenen om in te pakken, met tekst 'stress, vrijetijdsziekte en andere vakan..Zwart wit portretfoto van Aretha Franklin met hoed en grote glimmende oorbellen die in de camera kijkt