Van IT-wijsneus naar IT-wijsmens | CFIT x Fitch

Conclusion Future IT (CFIT) is het snelstgroeiende label binnen Conclusion en een topspeler in de Nederlandse markt voor Managed Cloud Services. Met ruim 300 professionals ontwerpt, migreert en beheert CFIT IT-oplossingen voor grote organisaties zoals ProRail, Heijmans en Movares. CFIT staat onder leiding van Jan Riksen, Leon van Meel, Maximilian Ebenhoch en Sander Rosenhart.

Jan riksen, directeur conclusion Future IT (CFIT) in gesprek met ficht psycholoog Nicolas Pop
Jan Riksen, Directeur Cloud Operations CFIT en Nicolas Pop, Oprichter Fitch.

CFIT kwam bij Fitch met de volgende hulpvraag: ‘We zijn zeer succesvol in de markt, we halen opdracht na opdracht binnen en zorgen met onze delivery voor een hoge klanttevredenheid. Echter, we kennen door de hoge werkdruk een hoge uitval en uitstroom onder onze mensen, terwijl de mensen uiteindelijk de business maken. Wat kunnen we doen om de uitval en uitstroom te verlagen?’

Fitch is aan de slag gegaan met een gelaagde aanpak: top-down, onboarding en bottom-up.

Verandering begint bovenaan

We trappen af met het managementteam van CFIT. Immers, de top heeft het meeste invloed op de werkvloer én leeft het voorbeeld voor de anderen. We starten de Teamcoaching met een teamopstelling: wat valt op als we de persoonlijke stijl van de managementleden in één beeld zetten? Dit MT bestaat uit zeer inhoudelijke specialisten. Ambitieuze, doelgerichte topschutters, gericht op prestatie en organisatie. Echter, daardoor ook een optelsom van individualisten. Veel oog voor de materie, maar veel minder oog – en gevoel – voor de mens.

In vijf individuele coachingsessies neemt Fitch iedere MT-lid onder de loep. Zo worden ze bewust van zijn hun eigen gedrag en invloed op de ander. In opgehaalde feedback uit de omgeving is er door de managers concreet onderzocht hoe zij hun effectiviteit in de relatie met de ander kunnen vergroten.

“De teamsessies hebben de onderlinge samenwerking vergroot.
Er is meer vertrouwen en samenhang in het MT. Tevens lijkt het
eenvoudiger om elkaar feedback te geven.”

Rinke, Operationeel Manager

De individuele ervaringen en inzichten van de coaching zijn in nieuwe teamsessies gebundeld. Gedeelde thema’s komen op de snijtafel te liggen.

Selecteer het juiste DNA

De ideale sollicitant bestaat niet, omdat perfecte mensen niet bestaan. Maar als je goed weet wie je in huis haalt, dan kun je daar je teamsamenstelling en leidinggevende stijl op afstemmen. Parallel aan MT-sessies is daarom de Fitch Human SWOT in het onboarding proces ingevoerd.

Sollicitanten van CFIT doorlopen de Fitch Analyse. Dat is een korte maar diepgravende digitale persoonlijkheidsanalyse. In een gesprek van een uur bespreekt de kandidaat de resultaten met Fitch Psycholoog om zo te onderzoeken of diens persoonlijkheid aansluit op de functie. Kandidaten die niet passen trekken zelf de conclusie en voor passende kandidaten kan het de start zijn voor een coachingstraject wanneer hij of zij eenmaal binnen zijn.

“Door Fitch zitten mensen open aan mijn sollicitatietafel. De
gesprekken hebben meer diepgang en ik heb beter grip op de
instroom. Zo kunnen we de kandidaten gericht sturen naar de plek
waar ze het meest voor de organisatie kunnen betekenen”

Jan, Directeur Cloud Operations

Voor de desbetreffende manager stelt Fitch een Human SWOT op. Dat is een overzichtelijke schets van de kwaliteiten van de kandidaat en welke kwetsbaarheden en risico’s je in huis haalt door de persoon aan te nemen. Zo heb jij als leidinggevende de belangrijkste informatie voor het vervolggesprek.

De vaandeldragers stimuleren

De talentvolle medewerkers binnen CFIT werden geselecteerd voor het DNA-programma. In deze young professionals herkent de organisatie iets van het eigen DNA. Door in hen te investeren legt CFIT een belangrijke basis voor de continuïteit en groei van de organisatie.

Het DNA- programma start met een kick-off, met als onderwerpen: ‘Wat is het DNA van de vaandeldrager? Wat verwacht CFIT als volgende stap in de professionalisering van deze leiders van de toekomst?’ Tijdens de DNA-groepsdagen wordt de focus gelegd op overkoepelende thema’s passende bij de organisatiecultuur zoals ‘Hoe ga je om met de hoge werkdruk?’ en ‘Hoe kun je je collega’s stimuleren om meer uit zichzelf te halen?’. Daarnaast doorlopen alle DNA’ers de intensieve één-op-ééncoaching om met hun eigen thema’s gericht aan de gang te gaan.

Bij het eerste gesprek werd meteen duidelijk dat we met Fitch
geen 13-in-een-dozijntraining kregen. Fitch heeft mij zowel op werk
als persoonlijk vlak vooruitgeholpen.

Rob, deelnemer DNA-programma

Fitch is de vaste huispsycholoog bij CFIT

In een jaar tijd is Fitch uitgegroeid tot huispsycholoog van CFIT. En CFIT groeide uit van inhoudelijk sterke IT-partij met weinig oog voor de mens achter de functionaris, naar een organisatie die laat zien dat zij persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan.

En samen bouwen we verder! Op de agenda staat het initiatief om maandelijk Fitch-‘spreekuren’ bij CFIT op kantoor te organiseren. Zo krijgen alle medewerkers de mogelijkheid om te blijven sparren over hun eigen ontwikkeling. Door persoonlijke ontwikkeling laagdrempelig te maken vergroot je niet alleen de vitaliteit én effectiviteit van medewerkers, maar wordt werken ook leuker. Immers, all business is human business!

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog