Onze methode? Cut the crap!

Michelangelo omschreef beeldhouwen ooit als de kunst van het weghalen.

De beroemde beeldhouwer zei: “Zet jezelf voor het blok marmer dat je wilt bewerken. Het perfecte beeld zit er al in!” Precies zó kijken wij Fitch psychologen ook naar mensen. Het perfecte beeld zit ook al in jou! Aan jou de kunst om het overbodige materiaal weg te halen. Oftewel: cut the crap!

Fitch animatie waarbij personen kijken naar een beeld (david) van een fitch poppetje

Beeldhouwen en de essentie van ‘cut the crap' in persoonlijke ontwikkeling

Ontwikkelen betekent letterlijk ont-wikkelen: het ontdoen van wikkels. Wikkels zijn de bewuste en onbewuste overtuigingen die we ons door onze persoonlijke levenservaring hebben ingeprent. Dat kunnen simpele overtuigingen zijn die we van ouders hebben aangeleerd als ‘spreek netjes met twee woorden’, of het iets fundamentelere ‘gij zult niet doden’ dat de kerk ons leerde.

Het kunnen ook complexe overtuigingen zijn die we door sleutelervaringen in ons leven hebben aangemeten. Bijvoorbeeld; iemand kan de overtuiging hebben ‘vriendschap is een illusie’, omdat hij zich op bepalende momenten in zijn leven in de steken gelaten voelde door mensen die hij op dat moment als dierbare vrienden beschouwde.

We om-wikkelen ons met deze overtuigingen, omdat ze ons een zekere voorspelbaarheid en dus controle bieden. Soms echter kunnen deze overtuigingen toekomstig geluk in de weg staan. Het feit dat sommige mensen jou verlaten hebben, wil niet zeggen dat álle nieuwe toekomstige mogelijke dierbaren jou zullen verlaten. 

De essentie van persoonlijke ontwikkeling gaat dus om het ont-wikkelen van niet-functionele overtuigingen. Overtuigingen die je van huis uit streng zijn opgelegd, maar waar jij niet in past. Overtuigingen die je mogelijk ooit veiligheid hebben geboden, maar die je nu niet meer nodig hebt. Daar ligt ook een belangrijke kans voor je persoonlijke ontwikkeling. Immers; als je alle ballast verwijdert, geef je ruim baan aan wie je ten diepste bent, je eigen essentie. Ook bij persoonlijke ontwikkeling geldt dus ‘less is more'

Ben je klaar voor jouw ontwikkeltraject? Let's cut the crap!

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog