Concrete persoonlijke ontwikkeling: Zacht hard maken

Een bedrijf is overwegend gebouwd op “harde” gronden. Op basis van harde cijfers worden begrotingen gemaakt, investeringen gedaan en bedrijven bestuurd. De meeste bedrijven hebben dan ook een voorkeur voor “harde” persoonlijkheden: mensen die kunnen werken met harde cijfers, en sterk gericht zijn op harde resultaten.

Een plaatje met een model waarbij relationeel wordt neergezet. Dit staat voor zachtheid, taal, ontwikkeling, persoonlijk en gevoel. Dit wordt  tegenover inhoudelijk gezet. Inhoudelijk gaat over hard, cijfers, resultaten, meetbaarheid en tastbaarheid.

Een bedrijf kan zijn ogen echter niet sluiten voor de “zachte” kant van zijn zakelijke bestaan: wie is mijn medewerker en hoe voelt hij zich in zijn functie? Is hij of zij gelukkig? Kan deze persoon groeien? Onderzoek laat zien dat persoonlijke aandacht effectiviteit van medewerkers versterkt.

Dit zijn veel harde persoonlijkheden in de loop der tijd ook gaan inzien: aandacht voor de zachte kant kan harde cijfers verbeteren. Maar hoe dat dan precies moet, hebben weinigen begrepen. Zachte zaken zijn namelijk niet te vangen in hard taalgebruik. Daarom hebben bedrijven peoplemanagers, coaches en trainers aangetrokken om zachte oplossingen te verzinnen.

Waar blijft zacht?

In tijden van onzekerheden wordt er echter teruggevallen op harde zekerheden. Men zoekt naar meetbare en tastbare zaken. Zachte investeringen vallen buiten de boot, want wat leveren ze nu concreet op? “Zachte” persoonlijkheden hebben dat niet voldoende hard weten te maken. Veel zachte investeringen zijn gekort, met als gevolg dat de ontwikkeling van medewerkers stil is komen te staan.

Er is behoefte aan een taal die de brug bouwt tussen deze twee belevingswerelden. Een taal waarmee een bedrijf gevoelsmatige keuzes concreet kan maken. Een taal waarmee zachte investeringen in harde cijfers kunnen worden uitgedrukt.

Fitch is zo’n taal. Fitch maakt zacht hard.

En dat maakt persoonlijke ontwikkeling ineens een harde grond. Op basis waarvan een begroting kan worden gemaakt, een investering kan worden gedaan en het bedrijf succesvol kan worden bestuurd.

Wil jij leren hoe je harde zaken wat zachter kun maken. Of zachte zaken, concreter en harder kunt maken. Neem contact met ons via [email protected]!

Wil je meer blogs die zacht hard maakt?

Schrijf je in!


Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog