Het groen en rood in 2016

Hoe kunnen we de balans opmaken van 2016, een bewogen en uitgesproken jaar? Opvallende ontwikkelingen in het afgelopen jaar zijn de verschuiving der machten, de opkomst van het populisme, toenemende verdeeldheid en een algemeen gevoel van angst en onzekerheid. Veelal negatieve trends die de nieuwsberichten dit jaar een sombere tint hebben gegeven. De uitgesproken aard van de woordenschat die ten grondslag ligt aan deze ontwikkelingen kan ons wellicht een verdiepend inzicht bieden over de achterliggende mechanismen van ons gedrag. Wat zien we als we de trends van 2016 binnen het Fitch profiel plaatsen?

Het jaar in groen

Werpen we een vlugge blik op het profiel, dan kunnen we concluderen dat het groene kwadrant centraal staat in 2016. Groen staat voor aarde, geaard zijn, wortelen. In onzekere tijden grijpen we ons vast aan onze zekerheden; aan dat waar we ons veilig bij voelen. Dit is het effectieve gedrag binnen het groene kwadrant, maar het is duidelijk dat we hier in 2016 in zijn doorgeschoten. Ons gedrag is star en conservatief geworden.

2016 in rood

Een andere opvallende kleur is het rood. Het rode kwadrant vertelt ons over het positioneren van onze identiteit; noodzakelijk gedrag dat ons helpt bij het definiëren en onderscheiden van onszelf. Een veel voorkomende consequentie van onzekerheid is dat we ons sterker gaan vastklampen aan onze identiteit, we willen er voor vechten. Het vluchtelingendebat en het niet-te-missen Zwartepietendebat zijn exemplarisch voor een oplaaiend racisme waar onbewuste mechanismen van zelf-positionering aan ten grondslag liggen. Het ineffectieve gevolg hiervan is dat we voorkeursgedrag vertonen, wat ten slotte resulteert dat we uit elkaar groeien.

Ontwikkelmogelijkheden voor “Client 2016”

Wat zou de Fitch-consulent tegen “Client 2016” zeggen? Wat zouden wij onszelf voor voornemens moeten meegeven om ons gedrag uit 2016 weer effectief te krijgen in 2017? Waar kunnen we ontwikkelen?

Wanneer iemand sterk doorschiet in een kleur, adviseren we deze persoon om zich te concentreren op de complementaire gedragsstijl. Zoals in de eerste grafiek mooi zichtbaar is, zijn we in 2016 ruimschoots te kort geschoten in geel gedrag.  Geel staat voor lucht, luchtigheid, openheid en beweging. Willen we tegenwicht bieden aan de conservatieve dynamiek, dan zullen we open moeten staan voor nieuwe dingen en nieuwe mensen. We zullen risico’s moeten nemen om relaties te kunnen leggen met onbekenden.

Relaties versterken

Ook kunnen we meer aandacht besteden aan blauw gedrag, gedrag dat gaat over onze huidige relaties. Verschillen durven overbruggen zodat we onze relaties versterken en onze solidariteit tonen. Een mooi voorbeeld hiervan in 2016 waren de saamhorige protestmarsen na terroristische aanslagen. Echter, wat is solidariteit, als het niets kost? Eén keer buiten een rondje lopen, zal geen verschil brengen in het gevoel van saamhorigheid. Overbruggen van verschillen betekent, compromissen aangaan, betekent iets van je wensen inleveren zodat je samen verder komt.

Kortom, een mooie kerstgedachte: verschillen overbruggen. En een duidelijk voornemen voor 2017: open staan voor nieuwe mensen en ervaringen. We weten wat ons te doen staat.

We wensen jullie fijne dagen, en een mooie start van 2017!

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog