Het leven als één groot toneelstuk

Het woord persoon kent zijn oorsprong uit het theater. ‘Per’ ‘sonare’ betekent letterlijk ‘door-klinken’. Door een rol aan te nemen kunnen acteurs een personage aanmeten en uitspelen. Door de woorden en gebaren van de acteur horen en zien we de persoon die hij uitdrukt. Een goede acteur is in staat om verschillende personages te spelen.

We zijn allemaal briljante acteurs

Onze persoonlijkheid is in feite niets meer dan een verzameling rollen die we gewend zijn in relaties met anderen aan te nemen. De charmante, de verlegen, de zorgvuldige, de chaoot. Het zijn de rollen die ons vertrouwd zijn, die ons prettig passen, maar ook de rollen die ons toegekend zijn door onze ouders, siblingseerste vriendjes en leraren. De rollen waarop we steeds terugvallen in verschillende situaties. Een goede acteur weet het publiek te verleiden dat waar zij naar kijkt de werkelijkheid is. Zo doen wij onze omgeving geloven dat wie ze zien de werkelijke versie van onszelf is. Dat wil niet zeggen dat we de hele dag door toneelstukjes opvoeren, integendeel, ook wijzelf zijn gaan geloven in de rollen en gedaantes die we aannemen.
 
Onze vertrouwde rollen veranderen gedurende onze levensfase. De rol van klein aanhankelijk kind, de rol van opstandige puber, de rol rebelse collega, de rol als koppige relatiepartner. Hoewel we oude rollen neerleggen en nieuwe oppakken, hebben we van alle eerder gespeelde rollen nog ergens het script in ons geheugen. Oude rollen willen nog wel eens om voorrang vragen terwijl we de rol langgeleden hebben afgelegd. Zoals een woedeaanval van een boos kind dat zijn zin niet krijgt, tijdens een discussie aan de vergadertafel met je collega’s. Of laatst nog, in het spel met je familieleden na het kerstdiner..

‘All the world’s a stage, and all the men and women merely Players.’ William Shakespeare

De andere hoofdrolspelers van ons spel

Ook de mensen om ons heen zijn spelen typische personages in het toneelstuk dat ons leven heet. De eerste rollen waar we aan het begin van het toneelstuk mee kennismaken – lees: in onze kinderjaren – vormen een belangrijke blauwdruk voor de rollen die we later in ons volwassen leven terugzien. In de dynamiek aan de familietafel, aan je positie op het schoolplein, schrijf je onbewust het scenario dat zich voor de rest van je leven zal herhalen. Was je dominant of juist zorgzaam, cijferde je jezelf weg, of voerde je het hoogste woord? We acteren en reacteren op onze huidige vrienden, collega’s en partner zoals we dat vroeger deden. We projecteren op de huidige mensen om ons heen mensen die vroeger een belangrijke indruk op ons hebben achtergelaten.
 
Een theaterstuk kenmerkt zich doordat de acteurs onder leiding van een regisseur een bepaald conflict uitwerken. Ook ons leven kenmerkt zich vaak door een rode draad, noem het een thema, of kernconflict, iets wat we steeds opnieuw tegenkomen, in welke fase we van ons leven ook zitten.

Fitch opent magisch theater | ‘insight is in the action'

Met deze wijsheden in het achterhoofd opent Fitch het nieuwe jaar het magisch theater. Want waarom ‘praten over’ een toneelstuk dat je leven heet, en de kernconflicten die zich daarbinnen afspelen, als we het stuk ook kunnen ervaren, regisseren en herschrijven?

Waarom we ons gedragen zoals we ons gedragen kunnen we niet bedenken. We gedragen ons simpelweg. Volgens een aloud script dat ergens diep in ons is gebakken. Willen we ander gedrag vertonen, dan is belangrijk dat we het script bewust krijgen. Dat krijgen we niet voor elkaar door erover te praten, maar door het ervaren. We vragen andere mensen bepalende rollen in je leven te spelen. Je zet je familie-opstelling neer, je huidige relatie, je collega’s om de vergadertafel. Je brengt de vele stemmen in je hoofd helder in kaart. De verschillende gedaantes die jij kunt aannemen.

We nemen jouw script onder de loep. Met welk gedeelte van het script van je leven ben je blij? Wat zou je aan je script willen veranderen? We vragen je niet deel te nemen aan een rollenspel, maar in het magisch theater je eigen rol te spelen.

We trappen jaar af met een compleet nieuwe en ervaringsgerichte training. Schrijf jij je in voor je eigen toneelstuk? We nodigen je uit op het podium dat jouw leven heet…

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog