Hoe zien jouw jaarringen eruit?

Aan de jaarringen kun je de leeftijd van een omgezaagde boom bepalen. Hebben we dat niet allemaal als kind geleerd?
 
Maar jaarringen zeggen zo veel meer: wanneer je een omgezaagde boom goed bestudeert, ga je kleine verschillen ontdekken. Natte zomers, strenge winters, het aantal zonuren. De dikte van de jaarring wordt bepaald door in welke mate de boom dat jaar in zijn basisbehoeften is voorzien.

Op zoek naar de dorre winter in jou

Wanneer we een dwarsdoorsnede van jou en mij zouden maken treffen we vooral veel bloed, vlees, en botten aan. Toch vinden we onze jaarringen terug in onze mentale ontwikkeling.

Is een basisbehoefte in een specifieke levensfase niet voorzien? Dan is de ‘jaarring’ van peuter, kind of puber minder sterk aangelegd, en zul je dit tekort in deze jaarring willen blijven voeden.

We hebben in iedere fase van ons leven behoefte aan verbondenheid én vrijheid, spontaniteit én begrenzing. Maar wanneer in onze kindertijd specifieke basisbehoefte zijn uitgebleven, zijn we geneigd deze de rest van ons leven achterna te rennen. Neem de ‘insecure overachiever‘ die maar blijft presteren om de onverzadigbare hunkering naar erkenning te dichten.
 
De verstoorde jaarring gaat opspelen, wanneer deze vandaag in een specifieke situatie wordt aangesproken. Je extreem opgesloten voelen door Rutte, of je juist extreem op de huid gezeten voelen door je partner. Net iets té aangebrand zijn na digitale feedback van je collega. Of je totaal niet gezien voelen door je zoomende leidinggevende. Welke basisbehoefte is bij jou ongestild?

Werken aan de buitenste jaarringen

Verstoringen in ons huidig functioneren zijn dan ook vaak te relateren aan verstoringen in specifieke basisbehoeften in eerdere fases van ons leven.
 
Veel coaching beperkt zich tot concrete tips en trucs: Google op ‘vijf tips in het vergroten van je zelfvertrouwen!' en je krijgt direct concreet advies: ‘Kleed je goed, zorg dat je lichamelijk in vorm bent, loop rechtop, en zeg ‘ik hou van mezelf’ iedere ochtend in de spiegel'.
 
Echter, het aanleren van nieuw gedrag op een innerlijke kern van onzekerheid, is als het chique aankleden van een aap… ‘het is en blijft een lelijk ding’. Een nieuwe jaarring van een goede zomer zal broze jaarringen van strenge winters en natte zomers slechts verbloemen, niet in de kern een sterke boom maken.

‘wanneer specifieke basisbehoeften in onze kindertijd niet zijn beantwoord, rennen we die de rest van ons leven achterna.'

Werk aan jouw binnenste jaarring

Voel je je in de macht van je eigen onverzadigbare hunkeringen? Ga terug naar de jaarringen die het allereerst zijn aangelegd. En in tegenstelling tot de dunne jaarring van een boom, kunnen we jouw jaarring wel degelijk bewerken. Omdat onze jaarringen bestaan uit herinneringen die we actief kunnen oproepen en bewerken.

Op dat moment zijn we werkelijk bezig met de essentie van ontwikkeling!
 
Isn’t that a trip?

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog