Matchen | een zegen of een vloek?

‘Aan welke vluchteling wilt u gematcht worden?’

We vallen even stil, we hadden niet verwacht dat we een vluchteling kunnen kiezen alsof het smaken ijs zijn.

Matching, het is een wereld op zich geworden. Sinds internet zijn intrede heeft gedaan worden er encyclopedische gebruikersprofielen van ons bijgehouden. Alles waar we als individu mee in aanraking komen, wordt eerst gematcht tegen dat profiel.

Kleding, boeken, films, muziek, tot nieuwsberichten aan toe. Maar ook job matching, partner matching, en nu dus vluchteling matching. Fitch dankt de helft van haar naam aan dat ene woord. Maar is al dat matchen wel zo verstandig?

De kracht van matching

Matching is het zoeken naar overeenstemming. We matchen onze partners in de hoop een ‘passende deksel' te vinden. Door vooraf te weten of iemand bij ons past, kunnen we teleurstelling van een verkeerde match uit de weg gaan. Zo voorkomen we dat we relaties aangaan die ongezond voor ons zijn.

Vanuit evolutionair perspectief vergroot matching onze overlevingskansen. Door je te laten matchen aan je ideale partner, leg je een gezonde basis voor je toekomstig nageslacht. Door vooraf een vluchteling te screenen op kenmerken, voorkomen we dat we een vluchteling in huis halen, met wie ‘het niet goed klikt’.

Matching heeft in zich dat het de kans op een goede uitkomst vergroot. Anders gezegd; het verkleint de kans op een faalervaring.

Wassily Kandinsky, Circles in a circle, 1923

De keerzijde van matching

Matching brengt bubbels voort

Matching helpt beter passende keuzes maken. Maar passend op wat? Passend op wat ik al ken, op welke taal ik spreek en met wie ik mij al omring.
 
Matching zorgt ervoor dat je niet snel buiten je bekende wereld stapt. Je zult nooit een tegengeluid horen, je zult nooit een vreemde ontmoeten. Je zult nooit een verrassende noot horen.
 
Het legt de bijl aan de wortel van creativiteit en diversiteit. Een perfect uitgematchte wereld is een wereld van categorieën en hokjes. Precies die wereld waarvan er zo hard wordt geroepen dat we ervan af moeten.

Matchen verlaagt weerbaarheid

Daar komt bij: door nooit te vallen, leer je ook nooit opstaan. Wat als er in jouw perfect gematchte* leven zich toch een onvoorspelbare gebeurtenis voordoet?
 
Kunnen omgaan met tegenslagen, is één van de belangrijkste voorspellers van een gelukkig en effectief leven. Laat die levensles nu door matching compleet worden uitgewist!

* Welke pandemie of oorlog matcht met jou?

Matchen creëert een leven van illusie

Tot slot, matchen doet voorkomen dat er iets bestaat als een perfecte match.

Het heeft in zich dat je denkt dat jij het alleen het wenselijke kunt krijgen, en het onwenselijke uit de weg kunt gaan.

Wel zo leuk, een vluchteling die precies al je hobby’s leuk vindt, met wie je samen heerlijk kunt eten, discussiëren. Noem maar op. Alleen wel jammer, dat ze steeds over die oorlog begint. Dat matcht dan weer niet met mij. Misschien de volgende keer een vluchteling selecteren die geen oorlog heeft meegemaakt?

Stop de eeuwige zoektocht!

Matchen schept de illusie dat we iets kunnen vinden dat bij ons past. Beter, het doet geloven dat er iets is als passend. Sterker, dat dingen die passen je gelukkiger maken. En dus blijven we zoeken. Naar die ideale partner, baan, of vluchteling.

Terwijl de perfecte match niet bestaat. Door open te staan voor wat je spontaan overkomt, ontwikkel je een veel krachtigere levenshouding. En leer je omgaan met alle verrassingen, dubbelzinnigheden en onvoorspelbaarheden die het leven voor jou in petto heeft. Succesvol evolueren gaat per slot van rekening over succesvol aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Wanneer stop jij met zoeken?

‘There is a crack in everything, thats where the light gets in.’ Leonard Cohen

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog