Moeite met opstaan | Waarom zou jij je bed uitkomen?

Je wekker is terug van vakantie. En dat heb je geweten. Tegen je nieuwe voornemens in, schreeuwde alles vanochtend in je lijf om nog even te snoozen… Je slaapambities kunnen weer de kast in, net als je kampeerspullen. Waarom heb je toch zo'n moeite met opstaan?

Je kleedt je aan, je vetert je schoenen vast. Nog zo’n beklemmend gevoel dat je de afgelopen weken uit je geheugen hebt gewist. Waarom ga je niet gewoon met je blote voeten naar je werk? Je werkt uiteindelijk toch ook in een kantoortuin?

Met de eerste symptomen van een postvakantie depressie sleur je jezelf het nieuwe werkjaar in.

De wekker | medicijn tegen moeite met opstaan?

Wekker, wekken, ontwaken, zou de prehistorische mens ook hebben gesnoozed?

Vóór de uitvinding van elektriciteit waren de mensen nog aangewezen op het natuurlijke ritme van de zon. Maar de wekker nam haar echte toevlucht in de industriële revolutie. De fabriek kon niet draaien zonder zijn menselijke radertjes. Met de wekker konden strikte werktijden in de grote fabrieken door de baas worden gehandhaafd.

Omdat de wekker echter nog niet betaalbaar was voor de arbeider, werd er in de 19e eeuw een speciaal beroep voor in het leven geroepen, de porder. Hij ging langs de huizen om op het raam te tikken, en de arbeiders die moeite met opstaan hadden, uit hun bed te porren. De wekker werd voor de gewone mens pas betaalbaar in het begin van de 20ste eeuw.

Sindsdien houdt het kleine apparaatje de hele wereldeconomie in stand, op tempo, en in de maat. Hoe zou de wereld eruit hebben gezien, als de wekker niet zou zijn uitgevonden?

‘kun jij je nog de laatste werkdag herinneren die je zonder wekker bent opgestaan?

Porder wekt arbeider met lange stok
De alom geliefde ‘porder'

De moderne wekker | vriend of vijand?

Met de technische vooruitgang van de wekker, zijn er ook nieuwe uitdagingen ontstaan die de moeite met opstaan niet vergemakkelijken. Zo blijft twee derde van werkend Nederland nog een tijdje snoozen nadat de wekker is afgegaan. Terwijl er steeds meer bewijs is dat snoozen je lichaam verder ontregelt. Ook omwikkelen mensen zich eerder met de nieuwste ‘push-berichten' dan met hun eigen kledingstukken, sinds de authentieke wekker heeft plaatsgemaakt voor de smartphone.

Het internet staat vol met tips en alternatieven hoe je gemakkelijker zou kunnen ontwaken.

  • Haal de authentieke wekker zonder snooze-functie van de zolder.
  • Boots de natuurlijke opkomst van de zon na met een wake-up light.
  • De gezondste tip laat zich gemakkelijk raden: ontdek je natuurlijke wekker. Er is geen mens die, zonder wekker, de rest van het leven aan een stuk doorsnurkt. Het is dus interessant om je eigen slaapritme te onderzoeken. Wanneer word jij wakker als je geen wekker zou gebruiken? Kom je structureel te laat op je werk? Ga structureel eerder naar bed!

‘met welke reden stap jij het bed uit?'

Los van alle praktische tips, is de belangrijkste vraag: waarom zou jij je bed uitkomen?

Wil jij jouw redenen om 's ochtends je bed uit te komen ontdekken?

Schrijf je in voor het Fitch Coachingstraject - in drie gesprekken jouw hoofdzondes op tafel!

Fitch staat voor ‘fit' en ‘match'. We helpen je de fit tussen je talent en je dingen die je onderneemt te verbeteren. Hoe staat het met jouw Fitch? Iedere eerste maandag van iedere nieuwe maand, dwingen we je stipt om 12.00 over je Fitch na te denken.

Een goede Fitch, een goede wekker

Oblomov is een beroemde Russische roman waarin de hoofdpersoon zich karakteriseert door zijn extreme moeite met opstaan. 150 pagina's doet hij erover om erachter te komen waarom hij eigenlijk zijn bed zou verlaten.

Hoe werkt dat voor jou?

Ben jij de fabrieksarbeider die gewekt moet worden zodat hij weer zijn verlaten raderplekje in het systeem kan innemen? …………… snoozzzz.

Ben jij de fabrieksarbeider die zichzelf aan eigen haren het bed uitsleurt, op weg naar de to-do lijstjes? ……………..snoozzz.

Of bezit jij een eigen natuurlijke wekker, die gegrondvest is in wat je zelf van het leven wil maken? Wat zijn jouw redenen om op te staan? En zijn het werkelijk jouw redenen? Of die van je baas?

This is your wake-up call!

Maandelijks je Fitch op pijl brengen


Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog