Out of the box denken | Denk in uitdagingen én problemen

Uitdaging. Als we de gemiddelde succes- of geluksgoeroe gaan geloven, moeten we het leven als een uitdaging zien. Er bestaan geen problemen, slechts uitdagingen. Denk ‘out of the box'!

‘denk niet in problemen, maar in uitdagingen'

En plots ontstaat er weer die jeuk in de nek van Fitch. Waar komt die vandaan? En wat is de oorsprong van het woord uitdaging?

Out of the box | Een leuk dagje uit

Het woord uitdaging kun je op twee manieren ontleden. Het bevat de woorden ‘dagje uit’, wat staat voor iets leuks doen, iets spannends misschien. Vandaar dat de systeembeheerder raar op zal kijken als je zijn probleem met de printer zal omschrijven als ‘een uitdaging’. Hij kan wel leukere ‘dagjes uit’ verzinnen. Tevens zit in uitdaging het werkwoord dagen besloten. Iemand dagen betekent iemand oproepen; ‘ik daag je uit!’.

Een uitdaging kun je dus vrijelijk vertalen als een activiteit waar

  1. een leuk en spannend element aan kleeft, en
  2. je voor opgeroepen bent – of je je voor geroepen voelt – om aan deel te nemen.

Van ‘out of the box denken', terug naar de kantoortuin.

Het verschil tussen een uitdaging en een probleem

Het verschil tussen een probleem en een uitdaging is daarmee snel blootgelegd. Met veel problemen, zo niet de meeste, is het helemaal niet leuk om je bezig te houden. Sterker, ze kosten je eerder energie, dan dat ze energie opleveren. Een ander en belangrijker onderscheid, is dat een uitdaging een keuze in zich heeft, terwijl een probleem eerder een verplichte horde is die je weg onomkeerbaar blokkeert.

‘een uitdaging is een keuze, een probleem is een sta-in-de-weg'

Wanneer iemand je uitdaagt om met draadloze muizen te jongleren, kun jij nog altijd zelf besluiten of je daarop ingaat of niet. De dag zal zich niet anders ontvouwen als je je onttrekt aan deze uitdaging. In of out of the box.

De psyche van de uitdager en de troubleshooter

Wanneer we de psyche van het woord uitdagen opzoeken in het Fitch woordenboek, komen we erachter dat het onderdeel is van de familie creëren, inspireren en genieten. Precies de positie die we verwachten als we de ontleding zuiver nemen:

Fitch woordenboek waarin de term creatief wordt uitgelegd hij zit op af 2

Mensen die hoog scoren op deze eigenschappen kunnen we vaak omschrijven als pioniers, creatievelingen, inspirators. Niet geheel toevallig vallen daar ook goeroes onder.

Dan de troubleshooters, waar zitten die? Probleemoplossers vinden we thuis in de familie pragmatici, praktische denkers, en mensen die zich stoelen op feiten en dingen die ze kunnen waarnemen:

Fitch woordenboek waarin de term pragmatisch wordt uitgelegd hij zit op af  7

Kortom, het gedrag van de uitdager is linea recta tegengesteld aan het gedrag van de troubleshooter!

Wanneer we van mensen vragen problemen als uitdagingen te benaderen, krijgen we hele creatieve, opwindende, ‘out of the box' oplossingen. Maar de kans is groot, dat deze zich totaal niet verhouden tot de kern van het probleem. Voor je het weet is de systeembeheerder de printer lief aan het toespreken of stopt hij plantenbladeren (uit de kantoortuin) in de papierla.

Out of the box denken | Neem een goeroe aan voor je printer

Welke les kunnen we hieruit trekken? Problemen zijn wezenlijk andere dingen dan uitdagingen. Veel verwarring kan worden voorkomen door zorgvuldig het juiste woord te gebruiken voor de gebeurtenis die zich voor doet. Stel jezelf steeds de vraag:

  1. Word je positief opgewonden van de gebeurtenis, en kun je kiezen of je hieraan wil deelnemen? Je hebt te maken met een uitdaging.
  2. Is het een gebeurtenis waardoor je je werk niet verder kunt zetten, en waarvan het oplossen je energie kost? Onmiskenbaar, je hebt te maken met een probleem!

De herkenning van de aard van het beestje, maakt dat je een juiste aanvalsroute kunt kiezen om de gebeurtenis aan te gaan. Bij problemen kies je voor een analytische modus, bij uitdagingen ga je er lekker ‘out of the box' op los fantaseren.

‘onderscheid het een uitdaging van een probleem'

Bijkomend voordeel is dat wanneer je je gebeurtenis goed omschrijft, je vanzelf de juiste persoon aantrekt. Stel je voor dat je een onmiskenbaar probleem voor je voeten geworpen krijgt, je deze als uitdaging interpreteert en je omgeving om hulp vraagt. Voor je weet staat er een goeroe aan je deur …


Meer zelfinzicht?


Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog