Over de schutting ermee!

Je kent het wel, die collega die grappend vraagt: ‘Kunnen we dat nog even over de schutting gooien?’ We kunnen dit vrij vertalen als het willen afschuiven van verantwoordelijkheid. Schutting-gooien is een populaire sport die is ontstaan op de kantoorvloer, maar de uitdrukking vindt zijn oorspring in de buitenwereld. De schutting waarover we staren naar het groene gras van de buren, maar ook de schutting waar we graag onze puin overheen gooien. Het liefst als hij niet thuis is. Anders zou het wel eens kunnen dat we het terug op ons bordje krijgen. Daarom zijn afwezigen op kantoor ook vaak de klos. Lekker volgooien dat bureau.

Fysieke afwezigheid is echter niet vereist. E-mailverkeer is een veelgebruikte methode om ‘ons straatje schoon te vegen’. Het is een perfecte manier om via de achterdeur iemands digitale tuin vol te storten. Simpel toch, dat over de schutting gooien?

Door de afwezigheid van de buurman, ontlopen we een confrontatie én is ons straatje schoon! Vanuit het perspectief van het individu de perfecte strategie, maar vanuit het groepsbelang een zinloze bedoening: je verschuift het probleem van het ene teamlid naar het andere teamlid. Hoe vruchtbaar wordt de grond voor samenwerking als je elkaars tuinen volstort met puin?

Daarmee is over de schutting gooien een goede graadmeter voor een goed functionerend team. Hoe vaak heb jij het idee dat er iets over jouw schutting wordt gegooid?

Nieuw rubriek

In onze nieuwe rubriek Woordenboek analyseren we woorden met een Fitch bril op. We onderzoeken de oorsprong van een woord of uitspraak in de Nederlandse taal en kijken waar het zich bevindt in het Fitch kwadrant. Ook kijken we naar het gedrag waar het woord op gebaseerd is.

Het hoofddoel van deze blog is dan ook niet een redekundige ontleding van het woord te geven, maar heeft vooral een educatieve insteek: wat kunnen we leren van onze taal en het gedrag waarop de woorden die we gebruiken gebaseerd is?

Vraag aan de lezer

Welk woord of welke uitdrukking wil jij graag gefitcht zien in deze rubriek? Laat een bericht achter op social media of mail naar [email protected]

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog