Are you a John or a Paul?

Het is een oude wijsheid. Wie het perfecte team wil samenstellen, moet naar The Beatles kijken. “Are you a John or a Paul?” is al sinds de jaren zestig een veelgehoorde vraag op feestjes. Voor wie met personeelsbeleid te maken heeft is die vraag niet alleen amusant, maar ook hartstikke relevant. De vier jongens die begin jaren zestig doorbraken met de hit ‘Love me do' bleken een gouden combinatie te zijn. Maar hoe komen we erachter waar dat hem precies in zat?

De som der delen

Wie was de drijvende kracht achter The Beatles? Wie schreef de beste nummers, waar zat de echte vonk? Het heeft geen zin die vraag te stellen. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Geen van de vier was zonder de andere drie ooit zo groot als ze waren ten tijde van The Beatles. De band was het levende voorbeeld van een som die meer is dan de verschillende delen. De vonk zat hem in de combinatie.

John Lennon & Paul McCartney |Een dynamisch duo

De filosoof Immanuel Kant schreef dat mensen iets mooi vinden wanneer er sprake is van een ‘vrij spel’ van krachten die elkaar continu in beweging houden: fantasie en cognitie. In The Beatles wordt dit vrije spel steeds weer aangegaan door de wisselwerking tussen de eigenzinnige John en de enthousiaste Paul. John die authentiek, ironisch en soms haast rauw was, tegenover de positieve, kleurrijke Paul, de man die zo goed de gevoelige snaar wist te raken. Samen schreven ze meer dan 180 nummers.

George Harrison | De stille Beatle

Naast dat vrije spel van John en Paul stond George: de ‘stille Beatle’. George putte uit de inspiratiestroom van de andere twee, maar volgde zijn eigen weg. Hij was bijvoorbeeld degene die zich onderdompelde in de cultuur en muziek van India, en de anderen op die manier weer inspireerde. George was meer teruggetrokken dan John en Paul en kon helemaal opgaan in waar hij mee bezig was. Zo dreunde hij eens drie dagen achter elkaar zonder te stoppen het Hare Krishnamantra op.

Ringo Star | De kracht van de wegcijferaar

Ringo. “He wasn’t even the best drummer in The Beatles,” schijnt John Lennon ooit gekscherend te hebben gezegd. Maar dat is ook precies waar Ringo’s kracht lag. Hij hoefde niet de meest geïnspireerde of de meest creatieve Beatle te zijn. Hij hield de groep samen, hij relativeerde problemen, hij bracht vrolijkheid in de band.

Zoek naar de Beatle in je eigen team

Maar hoe transformeer je nu die verschillende rollen naar je eigen team? Vaak is geprobeerd om de beroemde bandleden in archetypes of teamrollen te vangen. Paul is dan bijvoorbeeld de ‘verantwoordelijke ouder’ of ‘de vormer’, ‘de brononderzoeker’ en ‘de zorgdrager’ tegelijkertijd. Het mooie van de Fitch Methode is dat verschillende vormen van gedrag niet bij voorbaat zijn geclusterd in types of rollen. Met Fitch is het echt mogelijk om de specifieke eigenschappen van een John, een Paul, een George of een Ringo inzichtelijk te maken, zonder dat ze in van tevoren bepaalde kaders geduwd hoeven te worden.

Is er een ‘Beatles-Fitch'?

Op basis van een uitgebreid bronnenonderzoek heeft Fitch een lijst samengesteld van de belangrijkste gedragskenmerken van de vier leden van de beroemdste band uit de geschiedenis. Zo kunnen we eindelijk eens écht gaan kijken hoe dat meest ideale team ooit nu precies was samengesteld. Want vier keer een Ringo, dat moeten we niet hebben. En vier keer een John ook niet:

Wil jij de verschillende bandleden binnen jouw team in kaart brengen? Zoek contact met Femmie via [email protected] of bel 088-556 1490. Zij kan je alles vertellen over ons teamtrajecten!


Stuur deze wijsheid naar een vriend!


https://www.nicolaspop.nl/woordenboek/wat-is-transformationeel-leiderschap/

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog