Waarom vakanties depressies veroorzaken

Ken je dat gevoel? Je vakantie is voorbij, je hebt inspirerende ervaringen opgedaan, nieuwe mensen leren kennen, mooie vakantiekiekjes gemaakt. En op de dag dat je uitgerust weer aan het werk wil gaan, word je overvallen door een moedeloos gevoel. Wat is dat toch, die vakantiedip?

Vakantie vieren is hoofd leegmaken

In onze laatste blog ontleedden we het woord ‘vakantie’ tot haar letterlijke essentie, ‘leegmaken’. Naast het opschonen van de agenda en het bureau, kun je leegmaken ook toepassen op het hoofd. De geest vrij maken van al die kleine witte wasjes die zich gedurende het jaar in je achterhoofd hebben opgestapeld. Die paar mails waarvan je weet dat je ze nog moet beantwoorden, de laatste notities die je nog moet uitwerken. Al deze ‘to-do-tjes’ raak je lekker kwijt op vakantie.

‘Even helemaal niets moeten’, hoor je de gemiddelde vakantieganger dan ook de vakantie beschrijven. En dat nietsdoen, resulteert niet letterlijk in een leeg hoofd, maar in een blik verschoond van randzaken. En met die verlichte blik kun je lekker fris aan je werk beginnen, toch?

Met een verlichte blik de duisterheid tegemoet

Maar waar je verwacht met frisse zin te kunnen beginnen, begint een duister gevoel zich meester van je te maken. Door het gebrek aan al die randzaken, zie je opeens de essentie van je werk voor je. Heeft je werk zin? Is het van nut voor een ander? Voor de maatschappij? Als je nu niet naar je werk zou gaan, zou je bijdrage worden gemist?

“Als we terugkomen van vakantie kunnen we de essentie van dingen gemakkelijker ontdekken. Maar is dat een vloek of een zegen?”

Toen je op vakantie ging, had je je deur van je werkplek nog zo tevreden achter je dichtgetrokken. Waar is dat sterke geloof in de grote missie waar je mee bezig was nu heen? Met lood in je schoenen sleur je jezelf door de kantoortuin. Je postvakantie depressie is geboren.

Vakantiedip: een fabel of een feit?

In de literatuur staat de vakantiedip bekend onder de term ‘post-vacation blues’, vrij vertaald ‘postvakantie depressie'.‘This occurs after the person returns home, he realizes how boring and unsatisfactory his normal lifestyle routine is when compared to the activities they did while on their holiday/vacation.’

Naast gevoelens van ‘verveling' of ‘onbevrediging' speelt mogelijk de zin van je werk een belangrijke rol. Gevoelens van zinloosheid zijn immers een belangrijke kenmerk van een depressie. Dat doet vermoeden dat de zin die je ontleent uit je werk een sterke invloed heeft op het wel of niet ontstaan van een postvakantie depressie.

Fitch onderzoek wijst uit…

In het onderzoek dat we onder onze Fitch-lezers uitvoerden, werd dit vermoeden ook onderstreept:

Mensen die hun werk als zinvol ervaren, hebben minder moeite met opstarten na een zomerperiode, dan mensen die het nut van hun werkzaamheden niet inzien.

Aan de slag met je post-vakantiedip?

Schrijf je dan nu in voor de training Remove the Obstacle en start na de zomer met je persoonlijke ontwikkeling. Nu nog drie kansen om dit traject kosteloos met de STAP subsidie te volgen!

In de training Remove the Obstacle training ga je aan de slag met vragen als:

Waarom zit ik nog niet op de plek waar je zou willen zitten?
Welke angsten of onzekerheden houden mij tegen?
Hoe zit ik mijzelf in de weg? En hóe doorbreek je dat patroon?

Meer informatie vindt je op fitch.nl/stap. Gelijk inschrijven voor een intake? Dat doe je via deze link.

De STAP inschrijving is maandag 3 juli 2023, 10.00 uur. De training start in september. Ben je er bij?

inschrijven

Vakantiedip? This is your moment!

‘Voor je het weet zit je er weer in’, zegt je collega die niet op vakantie is geweest, en minder gebukt lijkt te gaan onder dwingende zingevingsvragen. Je kijkt meewarig en vraagt je even af wie de heldere is: de gelukkig ogende collega die met glimlach de ordners naast je staat te ordenen? Of jij met je ‘verlichte blik’ en je gevoelens van leegte en zinloosheid?

Misschien gaat het leven juist wel om de randzaken, denk je even. Misschien geven de randzaken juist kleur aan je bestaan, zijn het redenen om op te staan. En is de vakantie slechts een verstorende periode die je beter volgend jaar kunt overslaan. Misschien.

‘Geven randzaken misschien juist kleur aan ons bestaan?'

Of is DIT het moment om aan dat stuur te trekken? En deze tijd van scherpte en helderheid goed te benutten: doe je wel dingen waar jij zin aan ontleent? Back to work!

Meer zelfinzicht?


Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog