Wat is persoonlijk leiderschap?

‘Wil jij meer grip op jezelf, je werk en je omgeving?' ‘Wil jij jouw droom realiseren?'  ‘Haal het maximale uit je leven!' ‘Klik hier voor vier tips om je persoonlijk leiderschap te vergroten!' ‘Wij hebben er zelfs tien!'

Wil jij een succesvoller en gelukkiger leven, dan adviseren 146 opleidingsbureaus in Nederland jou een cursus ‘Persoonlijk leiderschap'. Maar waar hebben we het eigenlijk over als we spreken over ‘persoonlijk leiderschap’? Is het een nieuwe modegril bedacht in de kantoortuin? Wat is het en is het aan te leren?

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap kun je definiëren als het vermogen zelf richting en sturing te geven aan het leven. Daarvoor spelen twee menselijke processen een belangrijke rol.

  1. Ten eerste is het van belang dat je gelooft dat je zelf richting kunt geven aan je eigen leven. Dat je invloed hebt op wat je overkomt. Durf jij op jezelf te vertrouwen dat je richting kúnt geven?
  2. Ten tweede is het belangrijk dat je dat geloof en vertrouwen omzet in daden en acties. Met deze acties kun je jouw leven vervolgens richting geven.

De invloed van zelfvertrouwen op succes

Het geloof invloed te hebben op wat je overkomt noemen we in de wetenschap: “self-efficacy” (Bandura, 1977). Het vertrouwen hebben in eigen vermogens om specifiek gedrag in praktijk te brengen. Waar managers spreken van persoonlijk leiderschap, en onderzoekers over self-efficacy, vind je de kern van beide begrippen in zelfvertrouwen.

Uit een studie van Fitch onder 1042 hogeropgeleide werknemers blijkt dat zelfvertrouwen samenhangt met geld en geluk. Mensen met veel zelfvertrouwen verdienen meer geld en zijn gelukkiger dan mensen die laag scoren op zelfvertrouwen:

“mensen met een groter gevoel van zelfvertrouwen verdienen meer geld en zijn gelukkiger”

Kun je persoonlijk leiderschap vergroten?

Nu duidelijk wordt dat zelfvertrouwen samenhangt met succes en geluk, begrijpen we waarom er zoveel trainingen zijn ontwikkeld om de mensheid ‘de goede kant in te sturen'. Maar kun je zelfvertrouwen wel vergroten? Hoe beïnvloed je dit?

Het gevoel van zelfvertrouwen is sterk gegrond in het geloof dat we invloed hebben. Dit geloof is enerzijds verankerd in onze genen. Deze krijgen we bij de geboorte van onze ouders mee, en zijn tot nu toe onveranderlijk gebleken.

Anderzijds - en nu wordt het interessant - wordt zelfvertrouwen sterk gevormd door alle feedback die we hebben gekregen op onze acties die we gedurende onze levensloop hebben opgedaan.

Feedback | Creator of vernietiger van zelfvertrouwen

Feedback is de reactie die je ervaart wanneer je je actie in praktijk brengt. Wanneer je een auto bestuurt, ervaar je - als het goed is - feedback wanneer je aan het stuur draait: de auto rijdt naar links of rechts. Op het moment dat de auto reageert, wordt bevestigd dat jouw handelen effect heeft.

Positieve feedback leidt tot een groter gevoel van zelfvertrouwen. Het doel dat jij in gedachten had komt door jouw handelen dichterbij. Negatieve feedback leidt tot een deuk in het zelfvertrouwen. Jouw handelen heeft je namelijk niet dichter bij de doel gebracht.

Denk nog eens terug aan je autorijlessen; hoe machteloos kon je terugkomen van de eerste lessen? Je machteloosheid nam af naarmate je meer lesuren maakte, en het rempedaal beter van het gaspedaal leerde onderscheiden.

Het is belangrijk je te realiseren dat feedback niet alleen van mensen om je heen komt. Maar al zit besloten in de auto die van koers verandert doordat je aan het stuur trekt. De ruimte die warmer wordt omdat je de verwarming hoger zet. In al deze handelingen word jij in je handelen en je bestaan bevestigd.

Hoe vergroot jij je je persoonlijk leiderschap?

Omdat we onze genen niet kunnen veranderen, blijft er maar één factor over die je wel kunt beïnvloeden om je zelfvertrouwen te vergroten: feedback.

Word je bewust van de feedback van je acties
Om je feedback te kunnen beïnvloeden is het belangrijk dat je bewust bent van de feedback van jouw handelen. Hoewel bijna iedereen feedback ervaart bij het besturen van een auto, is feedback minder duidelijk bij complexere dynamieken zoals een privérelatie of carrièrepad.

Sommigen kunnen op die gebieden sterk het gevoel hebben dat ze machteloos zijn. Ze ervaren dat hun pogingen om invloed uit te oefenen niets uithalen of geen enkele zin hebben. Deze machteloosheid kan in de kantoortuin een grote voorspeller zijn van burn-out. Anderen hebben juist heel duidelijk het idee dat zij aan het stuur staan van hun eigen leven.

Voor iedereen is het belangrijk om je feedback te organiseren. Vraag dus concreet om feedback als deze ontbreekt. En analyseer welke onderdelen van je actie het beste feedback oplevert.

Werken aan je zelfvertrouwen betekent werken aan je feedback!

“Persoonlijk leiderschap begint bij het concreet maken van de feedback van jouw handelen.”

Bouw een nieuw CV van positieve feedback
De gelukkige mens is van de ongelukkige mens te onderscheiden in de feedback die hij op zijn handelen krijgt.

Iemand die heel vaak positief is beoordeeld bij alles wat hij ondernam ontwikkelt een sterk gevoel van zelfvertrouwen: immers, alles wat deze persoon aanraakte veranderde in goud. Andersom, iemand die continu de deksel op zijn neus heeft gekregen, zal niet snel een vinger meer uit durven steken.

Geloof dat is opgebouwd uit jarenlange ervaring buig je uiteraard niet om in een dag of twee. Maar nu je weet waar je moet beginnen, kun je een start maken.

Het is erg belangrijk voor je zelfvertrouwen dat je positieve feedback verzamelt.

  1. Begin daarom gemakkelijk: doe de dingen waar je goed in bent.
    En hoewel het gemakkelijk lijkt, zit hier al vaak het pijnpunt: weet jij wel waar je goed in bent?
  2. Start klein: begin voorzichtig met kleine acties waarvan je weet dat je positieve feedback kunt krijgen. Juist kleine successtapjes maken dat je groter durft te dromen.
  3. Ga steeds risicovollere acties aan. Acties wanneer je de feedback van te voren niet kunt voorspellen.

Persoonlijk leiderschap; cursus in zelfvertrouwen

Werk aan je zelfvertrouwen! Dat klinkt veel mensen in de oren alsof ze aan faalangst lijden. Daarmee lijkt persoonlijk leiderschap een duurdere term, die beter bekt en beter verkoopt gezien de overvloed aan cursussen. De essentie blijft echter hetzelfde: ontdek welke eigenschappen je goed liggen, breng deze in praktijk, en leer al doende welke van jouw eigenschappen jou de meeste positieve feedback opleveren!

Begin vandaag je feedback te organiseren. Wil je toch meer professionele begeleiding, dan kun je kiezen uit een breed arsenaal. Maar verdiep je goed: want voor je het weet, ben je een volgende faalervaring verder …

                                                                                                              Lees meer

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog