Zelda Zeegers

A.I. Specialist

Twee jaar geleden begon mijn avontuur bij Fitch op een vrij ongebruikelijke manier. Als bijbaantje zit ik af en toe portret model voor tekencursussen. Het is erg interessant om te kijken hoe sommige mensen een driedimensionaal concept weten te vertalen naar een plat vlak. Het leuke is, dat, wanneer je na de cursus kijkt naar de tekeningen die zijn gemaakt, ik soms schrik. Niet per se omdat de tekening een perfect spiegelbeeld is van mijn uiterlijk, maar omdat ik mezelf erin herken op een diepere manier. De neus is te klein, de ogen staan te dicht op elkaar, maar toch is dat wie ik ben. Ze hebben mijn persoonlijkheid gevangen! Nu, heel vreemd is dat.

Op zo’n vreemde ochtend heb ik Nicolas ontmoet. Ik zat model en Nicolas was aan het tekenen. Die vreemde snuiter is zelfs in zijn vrijetijd niet te stoppen met het doorgronden van menselijke persoonlijkheden. Van het eerste gesprek kan ik me herinneren dat ik ontzettend sceptisch was over het werk dat hij deed. Ik was toen net begonnen met mijn master Artificial Intelligence waar ik het een en ander had gehoord over persoonlijkheidsonderzoek. En wàt ik had gehoord, beviel me niet. Persoonlijkheden zijn erg complex en het lijkt me vrijwel onmogelijk om deze te modelleren. Maar Nicolas was onverbiddelijk; “Als ik zou denken dat het niet kon, dan zou ik het niet doen!” Ik was zichtbaar niet overtuigd door dit argument.

Ik herinnerde me dit gesprek toen ik een jaar later een berichtje kreeg van de tekendocent. Of ze mijn nummer aan Nicolas Pop mocht geven; “Hij is opzoek naar een ITer.” Hoe vreemd moet deze snuiter zijn iemand op gesprek te laten komen die klaarblijkelijk kritisch is op zijn methode. Maar dit wakkerde mijn nieuwsgierigheid alleen maar aan. Nicolas bleek juist erg op kritiek te kicken, om zijn zogenaamde “eigendunk” in toom te houden. En dat is eigenlijk erg vermakelijk. Het zit ondertussen zo diepgeworteld in de interactie dat ik mezelf lijk te moeten onderbouwen wanneer ik een keer geen kritiek heb. Dit gaat meestal gepaard met een glimp van teleurstelling in Nicolas’ blik. Het is uiterst merkwaardig allemaal. Maar ik vind dat hij zich niet zo moet aanstellen. Ik ben namelijk erg te spreken over mijn plekkie hier. Naar alles wat ik van kritiek heb geuit is aandachtig geluisterd en daar is dan een mooi project voor mij uitgekomen waarin ik mijn kennis over kunstmatige intelligentie kan gebruiken door het systeem steeds gefundeerder en daardoor waardevoller in te richten.

Nu zoals de lezer misschien wel zou hebben gemerkt heb ik mijn persoonlijkheid nog even geheimgehouden. Het Fitch model is veelzeggend, maar het vergt kennis om deze informatie eruit te extraheren. Nu vind ik het niet zo erg dat de lezer mijn profiel bekijkt, maar ook Google kijkt mee. En daarmee eventuele toekomstige boosdoeners en dat vind ik niet zo’n prettig idee.

Zelda Zeegers

#fitchyourtalent

Neem direct contact op!

4    3

7    1

13    0

10    1

12    0

14    5

#BEN JIJ EEN VOLGER?
Mail femmie@fitch.nl Bel 088 556 1490 Stuur een WhatsApp

Concordiastraat 68, studio 128
3551 EM Utrecht